Weinig Motivatie? Los Motivatieproblemen op met deze Gouden Tip!

By Robert Jansen | Lifestyle

nov 15
geen motivatie

Soms (of vaak) heb je maar weinig motivatie om iets uit te voeren. Motivatieproblemen spelen bij iedereen wel eens op. Het is niet erg om zo nu en dan activiteiten te laten liggen waarvan we weten dat we ze eigenlijk zouden moeten doen…. zolang het daar maar bij blijft: af en toe. Dit artikel is voor jou geschreven als je op dit moment last hebt van weinig motivatie en als je misschien wat vaker dan gemiddeld last hebt van een gebrek aan motivatie om te studeren, te werken, te sporten, gezond te eten, of überhaupt dingen te doen.

DOEL VAN DIT ARTIKEL

is om inzicht te krijgen in oorzaken van jouw gebrek aan motivatie. Daarbij heb ik de afgelopen jaren één gouden tip geleerd hoe ik weinig motivatie ombuig tot een bron van motivatie en actie ondernemen.

We gaan eerst in op de meest voorkomende oorzaken van een gebrek aan motivatie. Op het eind van het artikel leer je hoe je motivatieproblemen kunt oplossen.

5 Meest voorkomende oorzaken van Weinig Motivatie

Laten we eens kijken naar de ware bron van ons gebrek aan motivatie.

Er zijn 5 veelvoorkomende redenen van een (extreem) gebrek aan motivatie:

  1. Ik ben te moe.
  2. Ik zie het nut er niet van in.
  3. Ik heb leukere dingen te doen.
  4. Het komt morgen wel.
  5. Ik weet niet hoe ik het moet aanpakken.

Per punt gaan we er nu wat dieper op in. Wat komt er exact bij kijken?

Weinig motivatie: De Ironie van dit Artikel

Ironisch is dat ik op het moment van schrijven van dit artikel met een flink gebrek aan motivatie zit. Om eerlijk te zijn is elk punt wat hierboven staat van toepassing op mijn huidige staat.

⇒ Ik heb een aantal nachten te weinig geslapen en toch gesport. Dat is niet iets waar ik trots op ben, alleen ben ik daardoor erg moe.

⇒ Ik heb geen idee of dit wat ik nu schrijf zin heeft. “Is er wel iemand die dit wil lezen?” is een vraag die door mijn hoofd gaat.

⇒ Ik kan me nu veel leukere dingen verzinnen om te doen.

⇒ Gezien wat ik nu geschreven heb is het misschien beter om het morgen te doen; ik zou me vast beter voelen en het gaat me dan vast makkelijker af.

⇒ Op dit moment heb ik niet echt een strategie voor dit artikel. Ik schrijf er gewoon op los. Ik heb geen idee of het effectief is, zin heeft of wat dan ook. Voordat ik dit artikel begon te schrijven had ik nog géén idee wat ik ging doen en hoe ik het ging aanpakken.

Al met al, ik heb zoals je kan lezen alle reden voor bar weinig motivatie. En toch doe ik het! Maar wat gebeurd er in ons hoofd?

1. Ik ben te moe

Dingen willen doen en jezelf daar goed voor voelen zijn twee dingen die soms VER van elkaar vandaan liggen. Iets MOETEN doen en je er goed voor voelen ligt vaak nog verder weg. Moe zijn en weinig motivatie hebben gaan daarentegen vaak hand in hand.

Toch is het niet hetzelfde. Moe zijn. Jezelf niet goed voelen. Geen zin hebben. Al die dingen hoeven niet te betekenen dat je hetgeen wat je je hebt voorgenomen om te doen niet kan doen.

Voorbeeld: moe zijn & weinig motivatie hebben

geen motivatie

Zoals je weet ben ik ondernemer. Ik werk nog in dienst bij een grote zorgverzekeraar en daarnaast werk ik aan mijn eigen onderneming; voornamelijk online.

Gisteren zou ik om 10:30 uur beginnen bij mijn vaste baan. De avond daarvoor was het vrij laat geworden. Mijn vriendin en ik hebben nog lekker geborreld met hapjes en drankjes in de avond. Toch had ik mijzelf voorgenomen om tegen 6:00 uur op te staan zodat ik voor mijzelf aan het werk kon gaan.

De wekker ging. Ik was moe. HEEL moe. Lichte hoofdpijn. Geen zin om de kou in te gaan. Het liefst bleef ik lekker liggen. Motivatie was ver te zoeken.

En TOCH! Ben ik opgestaan. Mezelf opgefrist. Glas koud water. Werksetting voorbereid. Espresso’tje erbij. En DOEN! That’s it.

Hoe ik dit kan ga ik je zo vertellen. Eerst gaan we door naar een volgende reden van weinig motivatie:

2. Ik zie het nut er niet van in

Het komt vast wel eens voor dat je ergens mee bezig bent terwijl je ondertussen totaal niet het idee dat het zin heeft.

“Waar doe ik het eigenlijk voor?” en “Wat boeit het of ik dit wel of niet doe?” zijn veelvoorkomende vragen die door ons hoofd heen gaat.

Zo ook bij mij regelmatig. Sterker nog: vrijwel elke dag. “Waar doe ik het eigenlijk voor?” is een van de krachtigste dooddoeners van motivatie.

Voorbeeld: nut er niet van inzien & een gebrek aan motivatie

geen motivatieLaten we als voorbeeld vandaag nemen. Het schrijven dit artikel. Er gaat constant door me heen “waarom schrijf ik dit eigenlijk?” Ik heb geen idee of ook maar iemand dit interesseert.

En toch ga ik door. Ik schrijf het artikel. Eigenlijk boeit het me niet zoveel wat er door mijn hoofd heen gaat. Ik heb met mezelf een afspraak. De afspraak dat ik sowieso elke week een waardevol artikel publiceer, zodat mensen vooruit kunnen. Dat is wat ik doe.

Als ik al één persoon heb geholpen dan ben ik happy. Dus ik ga door.

3. Ik heb leukere dingen te doen

Wat is het bij jou….

Moet je studeren? Heb je saaie dingen of rotklusjes te doen? Zou je eigenlijk (meer) moeten gaan sporten? Wil je eigenlijk wel wat afvallen? Wil je minderen met suiker omdat je weet dat het voedsel ongezond is?

Er is altijd wel iets “wat je zou moeten doen…” maar waar je weinig motivatie voor hebt. Je gaat veel liever iets anders doen. Relaxen. Ongezond eten. Op de bank hangen. Met vrienden afspreken. Op je telefoon kloten. Er zijn altijd wel leukere dingen om te doen dan datgene waarvan je vindt dat je het MOET doen.

Wat natuurlijk altijd goed is om te overwegen is of hetgeen wat je moet doen je leven gaat verrijken. Dat kan bij zoiets simpels als je huis schoonmaken tot aan carrière.

Ligt het in lijn met de eisen die jij stelt aan het leven. Past het binnen het leven wat jij voor ogen hebt? Of kan je het misschien uitbesteden?

Voorbeeld: schoonmaak

geen motivatie

Ik houd van een schoon huis, alleen ben ik zelf niet bereid het werk ervoor te doen. Daarom besteed ik het uit.

Twee voorbeelden. De eerste gaat over schoonmaken. Schoonmaken is iets wat ik haat. Maar waarvan ik het wel ontzettend prettig vind als het is gebeurd. En dat is precies waar ik naar kijk. Het resultaat.

Ik weet dat het moet gebeuren. Als ik geen geld had gehad om een schoonmaakster te betalen, dan zou ik het zelf doen. Gelukkig hoeft dat niet. Het is niet prettig om schoon te moeten maken en ik kan me wel 10.001 dingen verzinnen die leuker zijn. Toch vind ik het erg belangrijk dat mijn huis netjes, opgeruimd, schoon en hygiënisch is.

In het geval van mijn huis schoonmaken heb ik barweinig motivatie. Daarom besteed ik het in dit geval uit. Dat is een keuze die ik bewust maak. Ik besteed mijn tijd liever aan andere dingen.

  • Is je obstakel waar je mee kampt iets wat je kan uitbesteden? REGEL DAT!

Voorbeeld: schrijven

Tweede voorbeeld is bloggen. Enerzijds is blogartikelen schrijven mijn passie. Anderzijds kan je je voorstellen dat ik ook voor het schrijven op sommige momenten weinig motivatie heb. Dat heeft dan misschien meer te maken met dat ik op dat moment even weinig inspiratie heb of dat er andere omstandigheden zijn waardoor ik het liever niet doe.

Ik kan me ook vaak genoeg leukere dingen verzinnen om te doen. Op dit moment van schrijven zit ik opgesloten in een hok met een techno plaat die mij hier doorheen helpt.

Enerzijds fijn. Anderzijds soms best lastig omdat ik mezelf moet BLIJVEN motiveren. Ik zou ook met vrienden wat kunnen gaan doen, op vakantie kunnen gaan, met mijn vriendin kunnen gaan lunchen, familie bezoeken of wat dan ook.

Maar nee. In dit geval kijk ik vooral naar de lange termijn en wat het mij over lange tijd gaat brengen. Dan is het geen kwestie van uitbesteden of kiezen voor de makkelijke (leuke) weg. Ik knap de klus op en doe het werk dat nodig is. Motivatie of niet. Dat maakt niet uit.

4. Het komt morgen wel

Uitstellen en dat voor jezelf goedpraten is tevens een zeer krachtige manier om dingen NIET gedaan te krijgen.

Zo mooi. Op het moment dat je jezelf wijsmaakt dat je hetgeen wat je moet doen toch echt beter morgen kan doen; geloof je er op dat moment OPRECHT in dat je het morgen gaat doen.

En wat nu als het dan morgen is?

Hetzelfde verhaaltje.

Nee, maar morgen ECHT!

Sure…

geen motivatie

Gezond eten “komt morgen wel”

Mijn brein probeert het ook regelmatig. “Ah nee, nu lukt het niet helemaal / is niet het juiste moment / kan het niet, misschien kan ik het beter morgen doen.”

Gaat niet gebeuren. Besef je dat ELK menselijk brein dit probeert te doen. Je bent hierin echt geen uitzondering. Je brein probeert koste wat kost te voorkomen dat je het tóch doet. Want het moet perfect zijn. Want nu het is moment er niet naar. Want je hebt niet genoeg tijd. Want je voelt me niet goed genoeg. Enzovoorts.

Het is maar wat vaag gelul van je brein. Luister er niet naar. Hoe we dit motivatieprobleem oplossen, daar gaan we zo wat verder op in. Als laatste veelvoorkomende oorzaak van weinig motivatie gaan we door naar:

5. Ik weet niet hoe ik het moet aanpakken

Weinig motivatie komt vaak voort uit een bepaalde onwetendheid. Het niet weten waar te beginnen of het niet weten wat nu te doen.

Als voorbeeld geef ik even mijn jongste zus. Een tijd lang is haar huis één grote bende geweest (sorry Aafke, je weet het zelf ook wel). Dit is jarenlang het geval geweest. Voor mij was het huis opruimen als gesneden koek. Ik ‘begin gewoon’ en dan komt het vanzelf goed.

Aafke had geen idee waar zij moest beginnen. Ze wist niet hoe ze het moest aanpakken. En daarom begon ze nooit.

Gelukkig is het met een beetje hulp uiteindelijk wel goed gekomen trouwens, maar het duurde onwijs en veel te lang.

Als je niet weet hoe je iets moet aanpakken, dan kan dat erg demotiverend werken. Zelfs zo erg dat je letterlijk geen motivatie meer overhoudt.

Gelukkig is er een oplossing.

Een gebrek aan motivatie is terug te leiden naar 1 ding

Ons brein.

Ons geweldige, geniale en magistrale brein kan ons aan de ene kant ONWIJS verder helpen in het leven. Het is de tool voor meer succes. Aan aan de andere kant kan ons brein ons ONTZETTEND tegenwerken.

Niet voor niets is er de uitspraak “je bent je beste vriend OF je ergste vijand”.

geen motivatieWat we ons goed moeten beseffen is dat we het stemmetje in ons hoofd moeten herkennen en dat het niet de waarheid hoeft te zijn. Vervolgens kunnen we een keuze maken wat we ermee doen.

Laten we even terugkomen op wat ik in het begin van dit artikel beschreef. Ik heb namelijk alle reden om geen motivatie te hebben voor het schrijven van dit artikel. Weinig slaap gehad. Geen idee of dit artikel überhaupt waardevol is. Ik kan me echt VEEL leukere dingen verzinnen die ik nu kan doen. Genoeg reden om het niet nu, maar morgen te doen. Daarnaast had ik geen idee hoe dit artikel zou gaan worden. “Waar moet ik beginnen? Hoe moet ik het aanpakken?”

Lijken allemaal legitieme redenen om het NIET te doen.

Herken het en zet het aan de kant

Dat is het. Daar is je oplossing. Dit is de gouden tip.

Herken dat het stemmetje in je hoofd je probeert te saboteren. Zie dat ons (reptielen)brein zo geprogrammeerd is om enerzijds te overleven en anderzijds om zo min mogelijk pijn te ervaren.

Oftewel: het brein is ge-ni-aal in het saboteren van jouw motivatie. Het doet er alles aan om een gebrek aan motivatie te veroorzaken. Want zodra we geen motivatie hebben doen we de moeilijke dingen niet. Hierdoor ervaren we geen pijn. Door mee te gaan in het hebben van weinig motivatie hoeven we niet te groeien. We hoeven niet te veranderen. Hierdoor zal het reptielenbrein niet hoeven”sterven” om plaats te maken voor een nieuwe JIJ.

Zoals je leest is het brein echt heel goed bezig om zoveel mogelijk genot & zo weinig mogelijk pijn te ervaren EN de must om te overleven. Daarentegen werkt het jou tegen in de weg naar een (nieuw) gewenst resultaat.

Het is essentieel om dit stemmetje in je hoofd te herkennen en vervolgens de keuze te maken wat je ermee doet.

Ga je er in mee of laat je het voor wat het is. En doe je wat je moet doen. Zoals wat ik NU doe.

Concreet voorbeeld

Het reptielenbrein komt op elk mogelijk moment opspelen. Laten we als voorbeeld nemen “vroeg opstaan”.

Het is maandagavond. Je bent moe. Morgen begin je later op het werk en daar wil je gebruik van maken door je tijd in de ochtend nuttig te besteden. Je hebt namelijk een belangrijke opdracht in het verschiet en daar heb je dan morgen mooi de tijd voor. Je neemt je voor om morgen om 6 uur op te staan en zet de wekker.

Op die manier heb je sowieso 3 uur de tijd om aan de opdracht te werken. Perfect denk je!

Het is dinsdagochtend, 6:00 uur. De wekker gaat. Je voelt je wat moe. Iets in je hoofd zegt: “Nou, misschien is het toch beter om nog even te blijven liggen. Het is wel belangrijk om voldoende slaap te pakken. Het is ook erg ongezond om te weinig te slapen. Daarbij als ik nu opsta dan begin ik de dag al minder goed. Hier zal het werk wat ik straks ga verrichten ook onder lijden. Laat ik nog maar even blijven liggen.”

Klinkt allemaal heel logisch toch? Klinken hele redelijke en goed onderbouwende redenen.

En toch is dit PRECIES het reptielenbrein in werking. Dit is PRECIES hetgeen wat je wil herkennen. Om vervolgens aan de kant te schuiven. 

Het reptielenbrein op zijn best. Het stemmetje dat jou probeert te stoppen en te voorkomen om te groeien, te veranderen, wat ongemak te ervaren. Zodat jij denkt, ja oké je hebt ook wel gelijk.

En daarmee niet alleen de acties uit te stellen, maar ook de resultaten die jij voor ogen hebt.

Weinig motivatie oplossen

Er is maar één oplossing voor het hebben van weinig motivatie. Het is allemaal een kwestie van bewustwording en het besef dat je een keuze hebt.

Als eerste het besef van het stemmetje zelf. De bewustwording. Zien dat het een stemmetje in je hoofd is die jou probeert te saboteren. Herken het stemmetje. Elk van de 5 veelvoorkomende redenen voor weinig motivatie is afkomstig vanuit jouw reptielenbrein. Het probeert jou ervan te weerhouden meer succes te ervaren.

Ten tweede het besef dat je een keuze hebt. De keuze om jezelf te laten meeslepen in je reptielenbrein en daarmee in je veilige wereld te blijven. OF de keuze om je niet te laten saboteren en NEE te zeggen tegen dat stemmetje.

Vervolgens te doen wat je moet doen.

NOOIT Meer Weinig Motivatie?

Heb je er nu schoon genoeg van om weinig tot geen motivatie te ervaren? Stel dat je geen motivatie meer in het leven hebt. Geen motivatie meer voor studie, of zelfs zo erg dat je een gebrek aan energie en motivatie hebt.

Wat dan?

Is daar een definitieve oplossing voor?

Zeker. Ik kan je gerust stellen. Laat me je vertellen dat ik me eerder vrijwel altijd liet meeslepen in het stemmetje in mijn hoofd. Mijn motivatie was erg laag en ik was goedgelovig ten opzichte van het saboterende stemmetje in mijn hoofd.

Gelukkig ben ik daar vanaf gekomen. En ook jij kan datzelfde succes ervaren.

About the Author

Hoe cliché het ook is; aan kennis alleen heb je niets. Pas het toe. Oefen. Onderneem actie en bouw die ervaring op. Ik geef je de kennis, aan jou de eer om er actie op te ondernemen. Ik laat je sleutels naar succes zien en leer je tevens hoe je een passief inkomen opbouwt met het internet. Dat laatste laat ik zien in Affiliate Marketing Domination (www.amdomination.nl)

>