The Education of Millionaires (Michael Ellsberg) Review: Succesvol Zonder Opleiding

By Robert Jansen | Algeheel succes & geluk

feb 15
Education of Millionaires cover
Welkom bij de review van het boek 'The Education of Millionaires' van auteur Michael Ellsberg. In deze recensie deel ik mijn ervaringen met het boek. Ik geef antwoord op de vraag of het boek echt heel goed is, of dat je het beter kunt laten liggen. Tevens vind je een korte samenvatting.

“…even though you may learn many wonderful things in college, your success and happiness in life will have little to do with what you study there or the letters after your name once you graduate. It has to do with your drive, your initiative, your persistence, your ability, to make a contribution to other people’s lives, your ability to come up with good ideas and pitch them to others effectively, your charisma, your ability to navigate gracefully through social and business networks (what some researchers call “practical intelligence”), and a total, unwavering belief in your eventual triumph, throughout all the ups and downs, no matter what the naysayers tell you.”

- Michael Ellsberg, uit The Education of Millionaires

The Education of Millionaires Review en Ervaringen

Auteur Michael Ellsberg is zelf geen miljonair, waar hij eerlijk over is. Toch heeft hij tientallen ontzettend succesvolle mensen (en de meest rijke mensen op aarde) geïnterviewd om de sleutels tot succes, rijkdom en geluk te achterhalen.

Vooraf beloofd het boek je een weergave te bieden van hoe je (onwijs) succesvol kunt worden, zonder dat je je daarvoor in de schulden hoeft te steken; iets wat we juist van jongs af aan meekrijgen om wél te doen.

"Volg maar een goede opleiding, dan krijg je een fatsoenlijke baan en goed betaald." is ook iets wat mijn vader geregeld uitsprak om mij maar naar school en aan het werk te krijgen.

Om eerlijk te zijn, ik heb persoonlijk altijd al een hekel gehad aan werken. Niet per se aan werken zelf, maar om dingen te doen die mij worden opgedragen. Dingen doen die ik eigenlijk niet wil doen, maar wat ik schijn te MOETEN doen omdat iemand dat zegt.

The Education of Millionaires leek me daarom een geweldig boek om te ervaren hoe de meest succesvolle mensen op aarde tegen het hele school idee aankijken en wat zij hebben gedaan toen hun ouders tegen hen zeiden: "Volg maar een goede opleiding, dan krijg je een goede baan en verdien je genoeg geld."

In dit artikel ontdek je wat je in het boek gaat aantreffen en wat je ervan kan opsteken.

Korte Samenvatting Van Het Boek

Michael Ellsberg begint The Education of Millionaires met een behoorlijk betoog over waarom het weinig zin heeft om lange en dure opleidingen te volgen. Hij spuwt zijn gal over het opleidingen-systeem en geeft zijn mening en bevindingen uit de afgelopen jaren met betrekking tot 'naar school gaan'.

De waarheid is dat opleidingen vaak vier jaar of nog langer duren, waarbij je jezelf gigantisch in de schulden moet steken, terwijl het nog maar de vraag is wat je er na afronding echt aan hebt. Door het boek heen ga je dergelijke betogen regelmatig tegenkomen.

De auteur heeft zoals gezegd vele succesvolle zakenmensen geïnterviewd. Hij heeft zich in hun leven en levensstijl verdiept. Wat doen zij nou anders dan de meeste andere mensen -die net zo goed keihard werken- maar toch niet het succes ervaren als wat veel van de rijken wél ervaren.

The Education of Millionaires gaat uit van de 7 vaardigheden die je jezelf eigen moet maken om succesvol te worden. Hij noemt ze "The 7 Success Skills."

Je leert onder andere:

 Hoe je ervoor zorgt dat datgene wat je doet ook echt van betekenis voor je is of gaat worden in je leven.
 Wat je moet doen om jezelf met krachtige, machtige en invloedrijke mensen te verbinden.
 Hoe bouw je een fantastisch netwerk om je heen.
 Wat elk succesvol persoon moet weten over marketing.
 Hoe je jezelf marketing kan aanleren.
√ Wat elk succesvol persoon moet weten over sales en hoe je jezelf dat kan aanleren.
 Hoe je in jezelf kan investeren voor succes.
√ Een merk opbouwen.
√ Grootste mindset verschillen tussen ondernemers en werknemers & hoe je meer naar de ondernemers-mindset gaat, ook al ben je een werknemer (het maakt hogerop komen binnen je bedrijf een stúk makkelijker).

Dit, en nog véél meer ga je lezen in het boek van Michael Ellsberg.

The Education of Millionaires, Waarom Wel Lezen?

Vooropgesteld, The Education of Millionaires is geweldig. "It blew my mind."

Jarenlang wordt er ons van jongs af aan ingestampt dat we moeten leren, studeren om een fatsoenlijke baan te krijgen, om vervolgens succesvol te zijn. Michael laat in zijn boek zien dat dit één van de meest kwalijke leugens is die een mens aan zijn kind kan vertellen. Het is nog erger dan je kind jarenlang voorhouden dat Sinterklaar bestaat.

Aangezien ik zelf nooit een held in de lessen was, sprak dit boek mij direct aan. Dat komt logischerwijs voort uit mijn hele idee van 'naar school gaan, afstuderen, werken tot je 67ste, om dan van een mager pensioentje te kunnen genieten van de rest van je tijd hier op aarde'. Het heeft me nooit aangesproken.

Michael Ellsberg laat zien dat het niet zo hoeft. Er zijn ontelbare voorbeelden van succesvolle mensen die nooit hun middelbare school hebben afgerond. De mensen die een bijdrage in het boek hebben geleverd delen over het algemeen mee dat ze misschien wel iets aan hun schoolperiode hebben gehad, maar dat dat in het niet valt met hetgeen wat ze "op straat" of "in de echte wereld" hebben geleerd.

Omdat The Education of Millionaires je de mogelijkheid geeft om verder te kijken dan de reguliere processen van educatie en hoe je juist door slimme (en vaak véél goedkopere) keuzes vele malen succesvoller kunt worden, spreekt het boek mij zo aan. In het boek krijg je de tools (zoals marketing en sales) aangereikt om succesvol te worden zónder dat je daar een officieel diploma voor nodig hebt.

Het boek geeft praktische handvaten, onderbouwd met real-life theorie over hoe je je leven zo indeelt, zodat je succesvol bent op jouw manier. Het leert je af te zien van volggedrag en over te gaan naar leiderschap; de leiding nemen over je eigen leven, zoals jij dat voor ogen hebt.

Als je jezelf succesvol wilt lezen, lees dan absoluut The Education of Millionaires. Het heeft in die zin wel wat weg van het boek Rich Dad, Poor Dad van Robert Kiyosaki, alleen geeft Michael Ellsberg je praktische handvaten waar je direct mee aan de slag kan. Tips, adviezen en verdiepingsmaterie over marketing en sales (waarvan de auteur pleit dat die cruciaal zijn in iemands' succes).

Ik zeg hiermee niet dat het boek laat lijken alsof het makkelijk is. Dat sowieso niet. Maar het is zonder meer mogelijk om succesvol te worden zonder een afgeronde opleiding. De rijken hebben vaak juist geen afgeronde opleiding, waardoor ze andere manieren zijn gaan zoeken om 1. iets te doen waar ze voldoening uit halen, 2. daar belachelijk veel geld mee verdienen en 3. hun tijd precies zo in kunnen delen zoals ze dat zelf willen.

Michael Ellsberg laat in The Education of Millionaires zien hoe bekende succesvolle mensen (waarvan het leeuwendeel geen diploma op zak heeft) dit hebben aangepakt. 

Waarom zou je dit boek niet willen lezen?

Er zijn twee minpunten in The Education of Millionaires. De eerste: het is nogal langdradig is. Daarmee bedoel ik te zeggen dat het boek mákkelijk 100 of 150 pagina's korter had kunnen zijn. Dat heeft te maken met het tweede minpunt: Michael Ellsberg valt regelmatig in herhaling.

Als je het boek gaat lezen (wat ik je 200% wil aanraden om te doen), ga je dat vanzelf ervaren.

Toch ben ik van mening dat de minpunten in het niet vallen tegenover de gigantische hoeveelheid wijsheid dat het boek biedt en waar je leven absoluut van wordt verrijkt.

Voor wie is The Education of Millionaires geschreven?

Laat ik beginnen met voor wie The Education of Millionaires NIET is geschreven:

 • Voor de mensen die graag een standaard leven leiden zoals >95% van alle mensen. Een goed diploma behalen, werken tot hun pensioen, en daarna genieten van een pensioentje.
 • Voor diegenen die er heilig van overtuigd zijn dat een goede opleiding absoluut noodzakelijk is voor een prettige toekomst (en niet bereid zijn om daar van af te zien).

Het boek is wél geschreven:

 • Voor iedereen die geloofd dat een goede opleiding de basis is voor een succesvol leven, maar die ook open staan voor andere inzichten.
 • Natuurlijk voor jou, als je meer wil in het leven dan het standaard riedeltje van de meeste mensen.
 • Voor jou, als je inzicht wilt in de sleutels naar geluk, succesvol worden en rijkdom.
 • Indien je geen genoegen neemt met wat je al die jaren is aangepraat. Misschien wel door je ouders (zoals bij mij het geval was), je leraren en eigenlijk de meeste mensen om je heen.
 • Voor jou (en voor mij) als je geen opleiding hebt afgerond, geen idee wat je eigenlijk moet met je leven, maar toch van betekenis wil zijn; je wil zonder meer bijdragen, maar zonder dat je op een houtje hoeft te leven.
 • Voor diegenen die hun leven zélf willen indelen. Leven naar jouw eigen maatstaven.

Je wilt meer in het leven. Misschien wil je wel iets voor jezelf beginnen. Je wilt inzicht in hoe de rijken rijk zijn geworden en hoe de armen arm blijven.

The Education of Millionaires

8.1

Algemene beoordeling

8.4/10

Praktisch

8.8/10

Motiverend

9.2/10

Leesbaarheid

5.5/10

Prijs/Kwaliteit verhouding

8.5/10

Voors

 • Geweldige inhoud
 • Veel eye-openers
 • Opent nieuwe deuren
 • Refereert naar vele succesvolle mensen (waar je veel van kan leren)

Tegens

 • Langdradig
 • Valt regelmatig in herhaling

About the Author

Hoe cliché het ook is; aan kennis alleen heb je niets. Pas het toe. Oefen. Onderneem actie en bouw die ervaring op. Ik geef je de kennis, aan jou de eer om er actie op te ondernemen. Ik laat je sleutels naar succes zien en leer je tevens hoe je een passief inkomen opbouwt met het internet. Dat laatste laat ik zien in Affiliate Marketing Domination (www.amdomination.nl)

>