The Richest Man In Babylon (George S. Clason) Review: Rijk Worden Op Ouderwetse Wijze

By Robert Jansen | Financieel & rijk worden

jan 21
richest man in babylon

In deze review van The Richest Man In Babylon deel ik mijn oprechte ervaringen met het boek. Heeft Georde S. Clason keihard gefaald of is het een boek van onschatbare waarde? In onderstaande recensie deel ik mijn mening, beoordeling en samenvatting.

"Money is plentiful for those who understand the simple laws that govern its acquisition." - George S. Clason, uit The Richest Man In Babylon

The Richest Man in Babylon review en ervaringen

Handig advies over hoe je met je geld moet omgaan.
Praktische tips over sparen, geld verdienen en hoe je rijk wordt op de lange termijn.
Moeilijk te lezen in verband met zeer ouderwets taalgebruik.

George S. Clason beschrijft hoe Babylon jaar naar jaar één van de rijkste steden in de wereld is gebleven, ondanks alle weerstand die de buitenwereld bood. Niet alleen financieel advies, George beschrijft ook je rijk wordt.

Oud taalgebruik, aangezien de eerste versie van dit boek uit 1926 dateert. En dat is zeer duidelijk te merken; bepaalde woorden van toentertijd en zinsopbouw wijkt af van de moderne taal.

George beschrijft de oeroude filosofie en wetten van het 'vergaren van geld en goud' en hoe je ervoor zorgt dat je er alsmaar meer van krijgt. Door deze wetten toe te passen in je huidige leven, wordt je een wereld van overvloed beloofd. Veel geld, zolang je het op de juiste manier behandeld. Hij beschrijft onder andere:

Je leeft als een slaaf voor een ander of je leeft in vrijheid
√ Je neemt de verantwoordelijkheid over je eigen leven en daarin heeft IEDEREEN een keuze om voor vrijheid te gaan, of om als slaaf behandeld te worden en te blijven
De 7 wetten van het verkrijgen van geld
De 5 wetten van goud
 Hoe je je uit je schulden kan werken

Korte Samenvatting Van Het Boek

In het boek staat, zoals de titel al verklapt, de rijkste man van Babylon centraal. In het boek wordt ingegaan op hoe hij, genaamd Arkad, er voor heeft gezorgd dat hij al die rijkdom heeft gekregen.

Hoe hij dit heeft gedaan is niet zonder slag of stoot gegaan en hij heeft hier veel moeite voor moeten doen.

Behandelde punten:

 • Hoe zorg je ervoor dat je geld spaart
 • Hoe zorg je ervoor dat je uit je schulden komt
 • Hoe moet je je bankrekening spekken
 • Hoe zorg je ervoor dat je rijk wordt
 • Hoe je met geld om moet gaan
 • Hoe je ervoor zorgt dat, na het spekken van je bankrekening, je bankrekening gevuld blijft

Dit zijn allemaal onderwerpen die uitgebreid aan bod komen in het boek, door middel van persoonlijke verhalen uit de tijd van het rijke Babylon.

Waarom zou je dit boek willen lezen?

Het boek biedt fantastische inzichten over hoe je nou ECHT met geld om moet gaan. Ik heb er veel van geleerd, doordat George S. Clason een totaal ander perspectief brengt over geld, het krijgen van geld en hoe je ervoor zorgt dat het niet meteen in andermans portemonnee verdwijnt!

We zijn vaak geneigd om geld aan de lopende band uit te geven; we hoeven maar ons salaris op de bankrekening te ontvangen en direct gaat een groot deel van onze zuurverdiende euro's er doorheen.

Zonde toch?!

Vind ik wel! Daarom is dit boek geweldig als je eens een nieuwe kijk op geld nodig hebt en je wilt leren hoe je met geld om moet gaan. De adviezen die gegeven worden zijn direct toepasbaar in je eigen leven.

Waarom zou je The Richest Man in Babylon niet willen lezen?

Ik zal eerlijk zijn, ook al heeft dit boek mooie inzichten en adviezen over geld, het boek is vrij moeilijk om doorheen te komen. Niet voor niets heb ik voor het onderdeel 'Leesbaarheid' slechts een 4,0 gegeven.

Waar heeft dat mee te maken vraag je je af?
Dat komt voornamelijk door het ouderwetse taalgebruik.

Zoals gezegd, het is een praktisch boek en is in zeer algemene zin gericht op geld, toch komt dit boek bij lange na niet in aanmerking voor één van de toppers die ik dit jaar heb gelezen.

Ik zie dit boek meer als advies wat je van jongs af aan had moeten krijgen van je ouders; het is meer gericht op sparen en rijk worden op de lange termijn. Zoals ik dit boek nu heb gelezen gaat deze methode van succes op financieel gebied meer over een periode van jaren of tientallen jaren, niet over rijk worden op de meest snelle, efficiënte manier.

Hard werken, lange dagen maken en erg zuinig leven is wat dit boek stimuleert. Persoonlijk vind ik de methode van F.U. Money (geschreven door Dan Lok) een veel effectievere methode en prettiger om toe te passen in mijn dagelijks leven. De filosofie van Dan Lok is dat je juist ontzettend moet kunnen genieten van het geld wat je hebt en hij legt uit hoe je zoveel mogelijk geld in zo'n kort mogelijke tijd kan vergaren. Zuinig aan doen is niet voor hem weggelegd.

Dat past meer bij mijn denk- en handelwijze, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders. Ik

Voor wie is boek geschikt?

The Richest Man In Babylon zou voor verschillende mensen wél kunnen werken, voor mij niet. Maar:

Ben je iemand die de GEHEIMEN wilt weten van het oeroude, immens rijke Babylon, wat haar rijkdom eeuwenlang in stand heeft gehouden?

Ben je er klaar mee om je geld aan allerlei zaken op te zien gaan, zonder dat je genoeg over houdt voor je eigen wensen en verlangens?

Wil je manieren leren om zuiniger aan om te gaan met je geld, zodat je over de jaren heen:

 • geld kan sparen
 • je schulden kan aflossen
 • langzaam maar zeker je bankrekening spekt

Dan is dit boek voor jou geschreven en zou je er heel verstandig aan doen om het aan te schaffen.

Ik raad dit boek aan iedereen aan die meer inzicht wil krijgen over hoe geld nou eigenlijk werkt; de psychologie van geld. Als je wilt weten hoe je moet sparen (en dat dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is) en hoe je uit je schulden komt, schaf dan dit boek aan.

Ook al bevat het boek diverse praktische tips en goede adviezen (gedateerd uit 1926), The Richest Man In Babylon wil ik niet persé aanraden aan iemand. Mocht je wel interesse hebben:

The Richest Man In Babylon

5.2

Algemene beoordeling

5.0/10

Praktisch

7.0/10

Motiverend

5.0/10

Leesbaarheid

3.0/10

Prijs/Kwaliteit verhouding

6.0/10

Voors

 • Praktisch
 • Zeer goed toepasbaar advies over geld
 • Rijk worden in algemene zin

Tegens

 • Ouderwets en moeilijk taalgebruik
 • Heel algemeen

About the Author

Hoe cliché het ook is; aan kennis alleen heb je niets. Pas het toe. Oefen. Onderneem actie en bouw die ervaring op. Ik geef je de kennis, aan jou de eer om er actie op te ondernemen. Ik laat je sleutels naar succes zien en leer je tevens hoe je een passief inkomen opbouwt met het internet. Dat laatste laat ik zien in Affiliate Marketing Domination (www.amdomination.nl)

>