Het ochtendritueel! Wat is het en waarom is het zo belangrijk?

By Robert Jansen | Lifestyle

mrt 08
Ochtendritueel

Een slim doordacht ochtendritueel is een belangrijk onderdeel als het gaat om jouw succes behalen. Hier is al veel over geschreven en ook ik kan het sterk beamen. Wat is een geniaal ochtendritueel en hoe zorg je ervoor dat je dit implementeert in je leven?

Een geniaal ochtendritueel heeft als hoofddoel dat het jouw dag tot een geweldige dag maakt. Waar gaan we op letten?

 • Waar luisteren we naar? Wat horen we?
 • Wat zien we? Waar kijken we naar?
 • Wat doen we? Welke activiteiten ondernemen we?
 • Wat eten we? Hoe voeden we ons lichaam?
 • Wat doen we verder en dan met name in ‘The Golden Hour’?

Het belang van een krachtig ochtendritueel

Vele mensen onderschatten de kracht van het ochtendritueel. Zelf ben ik er pas sinds enkele maanden achter gekomen dat het eerste deel van je dag en met name het eerste uur van je dag cruciaal is voor de rest van de dag.

Het eerste uur van de dag: ‘The Golden Hour’ bepaald of jouw dag een krachtige, productieve en inspiratievolle dag is OF het zorgt ervoor dat je jouw dag gestrest/vermoeid of moedeloos ervaart. Het is maar net hoe je het insteekt en welke gewoontes je hebt aangenomen zodra je bent opgestaan.

Dus waar is een krachtig ochtendritueel goed voor – het beïnvloed de rest van je dag (sterk).

Voed je hersenen

Voornamelijk welke informatie we tot onszelf nemen is doorslaggevend. Dit kan zijn wat we luisteren, wat we zien en wat we zeggen. Ik wil je vragen eens bewust te worden van hoe jouw ochtend er uit ziet.

Vraag je het volgende af:

 • Hoe praat je tegen jezelf en de mensen om je heen?
 • Wat bekijk of luister je?
 • Welke activiteit voer je als eerste uit zodra je bent opgestaan?
 • Welke stoffen (denk aan voeding/middelen en drank) neem je tot je?

Veel mensen lezen de krant of zetten de radio/T.V. aan. 
Waar ze zich echter niet direct van bewust zijn is dat je allerlei nare berichten naar je hersenen toegeworpen krijgt. Denk aan bombardementen,  zelfmoordterroristen, aanslagen… enzovoorts.

Wat je jezelf wilt afvragen is of hetgeen wat je tot je neemt bijdraagt aan een aangenaam krachtige, vriendelijke en motiverende start van je dag.

Welke stoffen neem je tot je?
Drink je veel koffie om wakker te moeten worden, rook je direct een sigaret of ga je zelfs meteen aan de alcohol/medicijnen of drugs? Bij al die dingen kun je jezelf afvragen of het werkelijk bijdraagt aan een dag waarin je je lekker voelt.

Toen ik nog voor een baas werkte en rond 5 of 6 uur opstond was het eerste wat ik deed een mok koffie met een sigaret. Meestal twee van beide. Er is zelfs een tijd geweest dat ik in de ochtend drugs gebruikte om me maar wat energieker te voelen.

Dom, denk ik achteraf. Want ook al voelde ik me destijds bar en bar slecht, helemaal naarmate de dag vorderde, ik bleef er toch mee doorgaan. Ik dacht niet na en ik deed maar wat – ik wist niet beter.

Vandaar dit artikel, ik heb geleerd van mijn fouten en vertel jou tevens de invloed van gewoontes en hoe je je verslaving kan overwinnen.

Een ochtend met KRACHT en INSPIRATIE versus ANGST en ZORGEN

Hoe je tegen jezelf praat en aan welke informatie en impulsen je je hersenen aan het begin van de dag blootlegt, bepaalt de rest van de dag.

Stel je eens een ochtend met stress voor. Zo begint de dag voor veel mensen. Ze kijken naar het nieuws of lezen de krant. Sommigen nemen hier niet eens de tijd voor, maar staan op en gaan direct de auto in, om daar hun ontbijt te nuttigen. Denk je dat het gehaast bijdraagt aan een gezond ochtendritueel?

Ik dacht het ook niet.

Waar je ontbijt uit bestaat is ook essentieel. Is het voedzaam & wordt je lichaam er happy van?

Ik kan me nog herinneren dat een vrouwelijke collega thuis nooit ontbeet. Op zich is daar niets mis mee, want ik ben een voorstander van periodiek vasten, alleen zij maakte haar begin van de dag direct ongezond. Voordat haar werk begon deed ze 4 boterhammen met kaas in de magnetron, zodat de kaas lekker smolt over haar brood. Aan koekjes, chocolade en snoepjes geen tekort, dat zat standaard in haar tas.

Die deelde ze dan ook regelmatig uit.

Aardig, maar nee dankje. Het aanzicht van haar figuur schrikt vrijwel direct af; ze had flink overgewicht. Niet alleen haar aanzicht schrikt af, het feit dat ze zeer snel aangebrand was hield niet mee. Bij het minste of geringste uitte ze haar frustraties en je kon je voorbereiden op een storm aan gescheld.

Het is niet raar dat dat zo was, want hoe je je voedt bepaald je gemoedstoestand.

Voed je jezelf met iets gezonds & waar je lichaam happy van wordt (niet waar je je even lekker door voelt), dan ben je overall een fijner persoon in de omgang. Je zit lekkerder in je vel en dat merkt iedereen.

Beweging in je ochtend

Buiten een fatsoenlijke, gezonde maaltijd raad ik je aan om enige vorm van lichaamsbeweging te implementeren in je ochtendritueel.

Of het nou yoga is, rekken en strekken, een stuk wandelen of hardlopen, zwemmen, of helemaal geweldig: fitness! Fitness (krachttraining en cardio) heb ik tegenwoordig standaard in mijn ochtendritueel zitten. Meestal op lege maag. Na de work-out eet ik mijn koolhydraten, eiwitten en vetten waaraan ik divers plantaardig voedsel toevoeg.

Een tweetal volkoren boterhammen met een omelet van ui, knoflook, kurkuma, chili peper, peterselie, tomaat, spirulina en drie eieren. Niet alleen geweldig gezond, het boost je energieniveau en je bent voor lange tijd verzadigd. Geweldig!

Reken maar dat mijn dag niet meer stuk kan. 

Een geniaal ochtendritueel bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een vorm van lichaamsbeweging
 • Een kort lijstje van dingen die je vandaag wilt bereiken wat in lijn ligt met je visie
 • Een fijne douche, zorg goed voor jezelf
 • Wees aardig en motiverend naar jezelf toe, gebruik krachtige woorden
 • Eet een voedzame maaltijd
 • Luister of bekijk informatie dat jou verder helpt naar je gewenste succes

Ga voor een goed (luister)boek.

Luister of bekijk een motiverende video (ik kijk graag naar fitness video’s van Ron Williams voordat ik ga sporten).

Stuur een fijn bericht naar een geliefde of dierbare.

Mediteer. Neem de tijd om je eigen gedachten en emoties te herkennen. Buig om daar nodig voor een meer ondersteunende en inspirerende mindset.

Dit is wat werkt voor mij en voor vele andere succesvolle mensen.
Helder krijgen waar je doelen liggen en dat nastreven in de ochtend zorgt voor een grotere kans van slagen. Jouw succes ligt in JOUW handen, daarom zijn jouw gewoontes van essentieel belang. Het ochtendritueel is daar een cruciaal onderdeel van.

Follow

About the Author

Verslaafd aan zelfontwikkeling (in de meeste brede zin van het woord), copywriting en geld verdienen op het internet. Ik help jou je doelen te behalen. Niets is mooier dan het heft over eigen leven VOLLEDIG in handen te hebben.

>