Lange Termijn Denken vs. Korte Termijn Visie

By Robert Jansen | Lifestyle

okt 29

Het belang van lange termijn denken wordt ernstig onderschat. Het is een ideaal wat steeds verder ondergesneeuwd raakt in de Westerse wereld. We willen in steeds kortere tijd steeds meer resultaat. Hierdoor vervallen we ingewoontes waardoor blijvend resultaat uitblijft. Tijd om dit -ironisch genoeg- zo snel mogelijk te veranderen.

In dit artikel leer je waarom een korte termijn visie je tegen kan houden in het leven en waarom je juist het lange termijn denken wil integreren in je leven. Het hoeft niet direct; dit gaat stapje voor stapje en zal langzaam in je leven ingesleten moeten worden.

Gevolgen Korte Termijn Visie

Wat gebeurt er als je vooral gefocust bent op de korte termijn?

Als voorbeeld: een bodybuilder. Bodybuilders en daarmee ook veel hobbymatige fitnessbeoefenaars trainen niet voor niets. Het liefst willen wij in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk resultaat. Met andere woorden, het liefst willen we op korte termijn een afgetraind lijf. Een droog, gespierd lichaam is wat de meeste mensen voor ogen hebben als ze de sportschool binnentreden.

Helaas werkt het bij de meeste mensen niet zo dat je binnen enkele weken een Gespierde God kan worden (al doet het boek zelf anders geloven). Toch is dat wel vaak wat we willen.

Wat er dan gebeurt is dat het heel makkelijk is om shortcuts te zoeken. Dan komen al gauw anabole steroïden om de hoek kijken zodra we merken dat fatburners, pre-workouts en eiwitshakes toch niet het gewenste resultaat geven. In korte tijd kan je HEEL snel resultaat boeken door de kunstmatige inname van het mannelijke hormoon.

Voor velen een snelle, simpele manier om binnen korte tijd veel resultaat te boeken…. Maar dan…

Eet niet op de juiste manier en het resultaat gaat net zo snel weer weg als dat het eraan zat. Train onvoldoende en je afgetrainde lijf verdwijnt als sneeuw voor de zon. Daarnaast kunnen er ernstige complicaties optreden bij het gebruik van deze korte termijn fix.

Denk aan agressie of juist depressie, verlies van libido en levenslust, relatieproblemen, erectieproblemen, etc.

Is dat waar we op zitten te wachten?

Lange Termijn Denken Werkt

De meest succesvolle mensen op aarde zijn ware lange termijn denkers. Elke stap die ze nemen is niet gericht op wat het ze nu brengt, maar op wat het ze in de toekomst brengt.

Dan Lok zei ooit eens in een podcast dat de mensen die het werkelijk goed voor elkaar hebben bereid waren om jarenlang pijn te ondergaan. Ze dachten niet aan een quick fix. Ze wilden geen korte termijn resultaat. Ze zijn niet voor het snelle genot gegaan. Ze hebben dag in dag uit, jaar na jaar gewerkt in onzekerheid, frustratie, zelf-twijfel, overuren en moeilijkheden.

Ze keken naar de lange termijn. En dat is PRECIES waardoor ze succesvol zijn geworden. Ze hebben zich lange tijd gestort op één onderdeel van het leven om dit te meesteren.

Als we als voorbeeld de bodybuilder weer gebruiken; dan zal een afgetraind lijf op lange termijn realiteit zijn, mits iemand toegewijd genoeg is. De oprecht natuurlijke bodybuilder moet zichzelf en zijn levensstijl zo aanpassen waardoor hij als gevolg een succesvol bodybuilder wordt.

Hier gaan vele jaren aan training en op de juiste manier voeden inzitten. Je zult ook zien dat deze, zodra hij een afgetraind lijf heeft, een blijvend afgetraind lijf heeft. In plaats van de anabole bodybuilder heeft de natuurlijke bodybuilder het leven zo ingericht waardoor het iets blijvends is.

En dat is precies wat we willen. Blijvend resultaat en langdurig succes. Geen quick fix die snel weer verdwijnt. Geen snel resultaat dat snel voorbij gaat. Geen loterij winnen maar een winstgevend bedrijf opzetten dat zich constant blijft verbeteren.

Focus Je Op 1 Ding Voor Lange Tijd

Focus je op één ding. Consistent. Voor langere tijdsperiodes. 

In dit artikel en deze podcast heb ik het al gehad over het belang van in jezelf investeren. Alleen slechts in jezelf investeren is niet genoeg.

Op het moment dat je eerst een boek leest over koolhydraat-arm diëten, twee weken later begint met het sapjes-dieet, om drie weken later te beginnen met het ketogeen dieet… ben je niet slim aan het investeren en niet bezig met lange termijn denken. Op dat moment ga je het idee van in jezelf investeren voorbij. Heeft geen zin.

Pak één dieet en stort je daar het komende jaar sowieso op. Verdiep je telkens verder. Probeer uit. Experimenteer. Leer van de tegenslagen en moeilijke momenten. Zorg ervoor dat je doorgaat en dat je het integreert in je leven.

Pas dan merk je de kracht van het lange termijn denken. Om eerlijk te zijn is één jaar nog kort, al kun je dan al veel bereiken. Als je het goed wil doen kijk dan naar over twee jaar, vijf jaar of zelfs tien jaar. Dan ben je pas echt zinnig bezig.

Stort je voor lange tijd op één ding. Buit dat helemaal uit en ga dan pas verder. Succesvolle mensen zijn niet goed in heel veel dingen. Ze zijn uitzonderlijk in maar weinig dingen.

Lange Termijn Denken Integreren in je Leven

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze korte termijn visie loslaten? Wat moeten we doen om onze behoefte aan directe behoefte bevrediging te laten gaan?

Dat is niet simpel; maar kost tijd 😉

Een boek die mij hierin sterk heeft geholpen is de klassieker The Compound Effect van Darren Hardy. Zelfs jaren nadat ik dit boek gelezen heb, heb ik er nog profijt van. De belangrijkste les die ik uit dit boek heb onthouden is:

Kleine, slimme keuzes + consistente uitvoering + tijd = Radicale Verandering

Als dit een onderdeel is in je leven waar je moeite mee hebt, ga er dan serieus mee aan de slag. Verdiep je hierin en zorg dat je dit gedeelte van je leven op orde krijgt. Bijvoorbeeld door het volgen van mijn video’s en het lezen van The Compound Effect. Laat me je vertellen dat korte termijn succes slechts voor zeer weinigen weggelegd is.

De kans dat je door een haai wordt opgegeten is nog groter dan dat je de loterij wint.

Follow

About the Author

Verslaafd aan zelfontwikkeling (in de meeste brede zin van het woord), copywriting en geld verdienen op het internet. Ik help jou je doelen te behalen. Niets is mooier dan het heft over eigen leven VOLLEDIG in handen te hebben.

>