The Four Agreements (Don Miguel Ruiz) Review: De Verlossing?

By Robert Jansen | Algeheel succes & geluk

jan 03
the four agreements

The Four Agreements van Don Miguel Ruiz geeft een nieuwe kijk op het leven. Het geeft weer wat tegenwoordig veelal als 'normaal' wordt aangenomen en ons laat nadenken of dat allemaal wel echt zo normaal is.

Het boek is verhelderend, emotioneel, confronterend en eerlijk over hoe de wereld in elkaar zit en hoe we worden opgevoed.

Persoonlijk vind het ik het een fantastisch boek en heb ik er dit jaar meerdere keren naar geluisterd (ik heb zowel het e-book als de audio versie) en veel geleerd over mezelf en de wereld. In deze review vertel ik je mijn ervaringen met The Four Agreements.

Mijn recensie van The Four Agreements (Don Miguel Ruiz)

Don beschrijft onder andere:

 Hoe we worden opgevoed met het systeem van 'belonen' en 'straffen'
 Dat we eigenlijk net als dieren worden behandeld-zoals we onze hond behandelen, behandelen we onze kinderen.
√ Waarom alles wat we denken, zien, voelen en ervaren onze waarheid is, maar niet persé de waarheid is
Hoe we los kunnen komen van het constant moeten straffen en belonen van onszelf
 Waarom woorden zo krachtig zijn
Hoe we meer vrijheid kunnen ervaren in het leven

Korte samenvatting van het boek

Don Miguel Ruiz praat over 'The Four Agreements' en heeft nog een boek geschreven 'The Fifth Agreement'. Die laatste heb ik zelf niet gelezen.

In dit boek staat vrijheid voorop. Hoe je ervoor zorgt dat je een vrij persoon wordt en een aantal regels waar je je aanmoet houden om dit voor elkaar te krijgen.

Te lezen is tevens wat je kunt doen om meer los te laten en meer van het leven te genieten.

Het is een psychologisch en spiritueel boek in één. Het gaat diep in op hoe de wereld in elkaar zit en hoe je als persoon met het leven om moet gaan om meer vrijheid en genot te ervaren.

Op die manier kun je het leven makkelijker handelen.In het begin praat Don over hoe we als honden worden opgevoed.

the four agreements

Onze huidige overtuigingen hebben we mogelijk overgenomen van onze ouders en voorbeelden

Onze ouders belonen ons als we 'een goede jongen' of 'een braaf meisje' zijn; net zoals we onze hond een koekje geven als het braaf is. We worden ook gestraft als we iets niet goed doen; net als wat we bij onze huisdieren doen. Heel mooi en tegelijkertijd heel confronterend. Dit is iets wat ik meteen herkende en ook jij zal dit herkennen binnen jezelf.

Ook al worden we zo opgevoed, na verloop van tijd hoeven we niet eens meer beloond of gestraft te worden door een ander; dat doen we zelf al. Don beschrijft welke invloed dat heeft op ons als persoon en geeft uiterst waardevolle inzichten over hoe dit alles psychologisch in elkaar zit en hoe we daarvan los kunnen komen. In feite praat Don Miguel Ruiz over hoe je los komt van dat vervelende stemmetje in je hoofd die je belemmert in je leven.

Daarnaast gaat het boek over waarom we zaken niet al te persoonlijk moeten nemen, we altijd ons best moeten doen en waarom aannames maken heel gevaarlijk is. Op het laatst wijdt Don een hoofdstuk aan hoe je jezelf bevrijdt van ALLES waar je maar bevrijdt van wilt worden.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Misschien. Mij heeft het in elk geval veel gebracht.

Waarom zou je The Four Agreements wel willen lezen?

Zeer inspirerend, vernieuwend en het geeft je een totaal nieuwe kijk op het leven, op de mensen om je heen en vooral op jezelf. Het werkt inderdaad zeer bevrijdend.

De subtitel "A Practical Guide to Personal Freedom" komt zijn belofte na.

Je gaat nadenken over beperkende overtuigingen die je (vaak zonder dat je je er bewust van was) gaat vervangen door ondersteunende en motiverende overtuigingen. Om hierbij 'The First Agreement: Be Impeccable With Your Word' toe te passen; mensen zijn veelal geneigd om te zeggen:

"IK KAN HET NIET"

En wat gebeurd er? Ze kunnen het inderdaad niet. Eerder was ik ook sterk geneigd om dat soort negatieve, zelf-limiterende woorden tegen mezelf te zeggen. Nu doe ik het anders en zeg ik:

"HOE KAN IK ERVOOR ZORGEN DAT IK HET WEL KAN?"

of gewoon heel simpel:

"IK KAN HET"

Vervolgens ga ik aan mezelf bewijzen dat ik het ook echt kan-no matter what. Het aangename is dat ik er vervolgens ook oprecht in geloof en WAARMAAK.

Dit maakt The Four Agreements zo ontzettend krachtig; hoe je tegen jezelf praat is van zeer sterke invloed in je leven en het boek leert je hoe je dat in je voordeel kan gebruiken en hoe het te vaak in ons nadeel is, op een onbewust niveau. Door je bewust te worden van dit soort psychologische processen, kun je eraan werken. Om er vervolgens ijzersterk uit te komen!

Waarom zou je het niet willen lezen?

Zoals bij alle zelf-hulp boeken geldt, het zal je een aantal antwoorden geven, maar niet alle antwoorden.

Zoals gezegd, voor mij was The Four Agreements zeer verhelderend, vernieuwend en een bron van inspiratie. Het heeft mij diverse antwoorden gegeven en een nieuwe kijk op het leven, maar aan dit boek alleen had ik niet genoeg. Het is een bijdrage.

Wat een reden voor je kan zijn om het boek NIET te lezen is dat je niet openstaat voor verandering, of je hebt geen trek om op een andere manier naar je eigen leven/de wereld/jezelf te kijken. Je hebt geen zin om te graven in je eigen psyche. Met andere woorden, je vindt het allemaal wel prima zo. In dat geval is het boek niet nuttig voor je.

Als je niet in staat bent of het zelfs haat om zelf-reflecterend bezig te zijn, dan zou ik dit boek als ik jou was laten liggen. Zelf-reflectie, een nieuwe kijk op het leven en misschien wel op alles wat je ooit geloofd hebt en als 'normaal' hebt aangenomen, is wat dit boek stimuleert.

Voor wie is The Four Agreements geschreven?

Voor iedereen die bijvoorbeeld in de knoop zit met zichzelf, met anderen of met het leven in het algemeen. Als je op zoek bent naar antwoorden over waarom wij mensen ons vaak op een bepaalde manier gedragen en waarom jij je zo gedraagt.

Of simpelweg, als jij je afvraagt waarom je bepaalde dingen niet naar wens doet zoals je ze doet en hoe je dat kan veranderen, dan is dit boek perfect voor jou.

Ben je op zoek naar waarom veel handelingen, gewoontes, gedragingen en gedachten ons vaak juist tegenhouden in plaats van ons verder te helpen in ons leven? Wil je weten wat jouw tegenhoudt in het bereiken van jouw geluk? Lees dan The Four Agreements van Don Miguel Ruiz!

The Four Agreements

7.8

Algemene beoordeling

7.5/10

Praktisch

7.5/10

Motiverend

7.0/10

Leesbaarheid

9.0/10

Prijs/Kwaliteit verhouding

8.0/10

Voors

  • Nieuwe inzichten
  • Ontkracht onjuiste overtuigingen
  • Inspirerend
  • Vernieuwend

Tegens

  • Soms wordt God erbij betrokken, maar ik ben zelf niet gelovig

About the Author

Hoe cliché het ook is; aan kennis alleen heb je niets. Pas het toe. Oefen. Onderneem actie en bouw die ervaring op. Ik geef je de kennis, aan jou de eer om er actie op te ondernemen. Ik laat je sleutels naar succes zien en leer je tevens hoe je een passief inkomen opbouwt met het internet. Dat laatste laat ik zien in Affiliate Marketing Domination (www.amdomination.nl)

>