Falen Doen We Niet Graag, Terwijl Het Essentieel Is Voor Succes

By Robert Jansen | Lifestyle

mrt 08
falen

In de weg naar succes gaan we gegarandeerd falen. 

Pijnlijk veel falen. Dus voordat je je überhaupt gaat afvragen of je meer succes wilt (dat willen we allemaal wel) vraag jezelf dan ook af of je bereid bent om te falen.

Falen totdat het je helemaal je neus uit komt.

Falen totdat je je afvraagt waar je het allemaal voor doet. 

Is het uiteindelijk de moeite waard?

Ben jij iemand die falen ontwijkt of het juist aangaat?

Afgaan en falen is wat de mens van nature niet wil. Zo zijn we nu eenmaal geprogrammeerd. Ons brein wil pijn voorkomen. Ons onveilig voelen, onzekerheid en de kans op (emotionele) pijn willen we niet.

Daarom streeft een mens altijd naar veiligheidzekerheid en genot.

Goed. Een sterke, veilige basis is wat we allemaal nodig hebben. Alleen kan het ons ook tegenwerken. We worden bang om risico’s te nemen. We blijven in het ‘veilige’ leventje zitten (ook al maakt het ons niet gelukkig), maar het is wel zo makkelijk.

In een leven waarin je alles goed voor elkaar hebt weet je wat je kan verwachten. Je weet waar je aan toe bent.

Daarom is een sprong in het diepe is te risicovol. Ook al kan deze sprong ervoor zorgen dat het je naar een gelukkiger leven brengt, de drempel is te hoog. Er staat te veel op het spel.

Dit gebeurt er als de angst om te falen verdwijnt

Als je sterk genoeg bent om de angst voor het onbekende en de angst voor de mogelijkheid tot mislukking aan de kant kan zetten, gaat er een wereld voor je open.

Je ziet je leven niet meer iets als waar je bang voor moet zijn, dat je moet oppassen met wat je doet, je gaat het leven zien als EXPERIMENT.

Hoe mooi is dat?

Stel je eens voor, jouw leven is een experiment.
We leven gemiddeld 70 à 80 jaar op deze aardbodem. Je wilt geen gemiddeld leven leiden, maar je wilt een leven waarvan je zegt dat je er het meeste uit hebt gehaald.

Je hebt risico’s genomen.
Je hebt dingen uitgeprobeerd.
Je hebt mooie dingen meegemaakt.

Je hebt hier en daar -keihard- gefaald, maar dat geeft niet. Want je hebt het in elk geval GEPROBEERD. We worden een beter persoon van experimenteren en van het opdoen van diverse ervaringen.

En als je er achter komt dat het niet werkt, dan stop je het experiment en ga je verder.

Simpel toch?

Dat dacht ik.falen

Er zit nog een ander aangenaam gevolg aan jouw experimentele fase en de faalmomenten die je hebt gehad.

Help andere mensen in hun succes

Je gaat andere mensen leren om NIET te falen. Tenminste… je gaat andere mensen leren hoe ze niet zoals JOU falen. Je helpt ze op weg door jouw moeilijke momenten met ze te delen. Laat anderen van jouw fouten leren, zoals jij van andermans fouten leert.

Het is grappig. Telkens als je angstig tegenover iets nieuws sta (iets waarvan je wéét dat het heel belangrijk voor je is en je daarom juist zo beangstigd) en je doe het toch…

…hoe lacherig je achteraf bent.

De pijn op het moment van falen en het moment vlak daarvoor vallen in het niet als je een tijdje verder bent.

Natuurlijk, sommige fouten die we maken zijn desastreus en daar kunnen we weken, maanden, zo niet jaren mee zitten. Maar verder… Als het goed is leer je van je faalmomenten.

Laat ik een voorbeeld geven uit mijn eigen leven en uit het leven van mensen om me heen. Ik zie dit veel gebeuren: een relatie hebben die ergens heel veilig aanvoelt, maar waarvan je weet dat je beter zonder bent.

Hoe lang mensen in een relatie blijven zitten terwijl ze totaal niet gelukkig zijn en hun vleugels moeten spreiden! Het gebeurt te vaak. Ik ken mensen die bijna 10 jaar in een relatie met elkaar hebben gezeten, terwijl de vonk vijf jaar daarvoor al uit was.

Ik ken mensen die al méér dan 10 jaar met elkaar in een relatie zitten en waarvan overduidelijk is dat ze beide moeten vliegen. Ze gaan er (wellicht) zelf nog achter komen.

Het is gewoon schrijnend om te zien. Ze lopen over elkaar te klagen, op elkaar te vitten, hebben ruzie, worden het nauwelijks nog eens en dan denk ik… dat zal eind van de avond ook vast heel gezellig zijn in bed.

Je hebt het met elkaar geprobeerd. Jullie hebben vast prachtige tijden beleeft, zijn smoorverliefd geweest en al die dingen.

Maar op een gegeven moment wordt het tijd om met iets nieuws te gaan experimenteren. Maak die stap en ga het single leven weer in.

Je gaat jezelf beter leren kennen. Vaak kom je er achter dat het de beste keus is die ooit gemaakt hebt. Dat is mijn ervaring en zie ik veel om me heen.

“Had ik het maar eerder gedaan.”

Falen mag; het is zelfs essentieel om te groeien

That’s what life is all about.
Ik faal niet meer in het leven.

Wat ik nu doe is leren.

Aan jou het advies hetzelfde te doen. Probeer het eens uit 😉

Niets is zeker in het leven. Zekerheid is een illusie.

Maak de stap eens en zie maar wat er gebeurt. Klinkt beangstigend? Valt wel mee hoor.

Laat ik je nog een voorbeeld geven van iets wat ik veel om me heen zie.

Werken in een bedrijf waar je zwaar ongelukkig en gestrest wordt en emotioneel kapot gaat.

Klinkt overdreven? Is het niet.
Toen ik op kantoor werkte van het energiebedrijf waar ik ruim 3 jaar heb mogen werken, zag ik het OVERAL om me heen. De druk die opgelegd wordt door de managers. Medewerkers moesten harder en harder werken. Er was vrijwel niemand die NIET klaagde.

Mensen die overwerkten -in hun eigen tijd-, omdat ze bang waren op de vingers te worden getikt als ze hun werk niet afkregen. Bang om ontslagen te worden.

Gestrest, opgefokt en ongelukkig. Dat is wat je ziet als je in de ogen kijkt van deze mensen.

Zo wil niemand leven. Waarom doen veel mensen het dan toch?

Ik praatte er graag over met de mensen, waaronder met m’n teamleider. Zelfs hij zat er doorheen. En ja… na 10 jaar voor het bedrijf te hebben gewerkt heeft hij dan eindelijk de keuze gemaakt om een opleiding te gaan volgen. Want: “Ik ben hier al te lang gebleven.” zei hij. Hij slaat een nieuwe weg in. HEEL GOED!

Andere mensen met wie ik samenwerkte zaten regelmatig te klagen en te schelden, maar deden niets aan de situatie. Het was triest om te zien.

“Het is weer maandag, we mogen weer hoor.”
“Tja, het zal wel MOETEN.”

Nee hoor, niks MOET.

Kap met janken en doe er wat aan. 

Een situatie kun je vaak niet direct veranderen, je REACTIE op die situatie daarentegen, ligt in jouw handen.

Succesvolle mensen zijn bereid om te falen. Keer op keer proberen we nieuwe dingen uit & halen we er een les uit. Door te falen komen we dichter bij ons succes.

We leren de weg kennen die NIET werkt, proberen iets anders uit en komen uiteindelijk op het juiste pad terecht. Zo simpel is het. Alleen als je telkens het pad kiest waarvan je weet dat het tot niets leidt.

Alleen dán faal je pas echt.

Probeer nieuwe dingen uit. Neem dat risico eens. Spring in het diepe & zie maar wat er gebeurd. Je kan stellen dat hoe het ook went of keert, je komt altijd weer op je pootjes terecht.

Waarom?

Je vindt wel een weg.

Zo is een mens ingesteld.

We willen zo min mogelijk pijn & ongemakkelijkheid ervaren.

En als we eenmaal in een ongemakkelijke & pijnlijke situatie zijn beland (of we hebben onszelf daarin geleid), dan doen we er alles aan om daar weer uit te komen.

De weg naar succes is als het beklimmen van de Mount Everest. Je gaat omhoog en belandt vervolgens in een dal. Koste wat kost doe je je best om daar weer uit te komen en de eindbestemming (jouw succes) te bereiken.

Sommige mensen overleven de weg ernaar toe niet.
Sommige mensen geven op en keren terug naar huis.
Anderen doen er misschien lang over en moeten het een aantal keer opnieuw proberen, maar ze halen het.

Gebruik falen in jouw voordeel en neem dat risico. Breek die relatie, stop met dat werk en ga die opleiding volgen of maak die wereldreis. Experimenteer in je leven en kijk wat wel en niet goed gaat. Check wat wel goed bij je past en wat niet.

Succes ligt voor het oprapen, maar vaak moet je op meerdere plekken kijken om het te vinden 🙂

About the Author

Hoe cliché het ook is; aan kennis alleen heb je niets. Pas het toe. Oefen. Onderneem actie en bouw die ervaring op. Ik geef je de kennis, aan jou de eer om er actie op te ondernemen. Ik laat je sleutels naar succes zien en leer je tevens hoe je een passief inkomen opbouwt met het internet. Dat laatste laat ik zien in Affiliate Marketing Domination (www.amdomination.nl)

>