Do The Work (Steven Pressfield) Review: Last Van Uitstelgedrag? Dit Boek Gaat Je Leven Redden!

By Robert Jansen | Algeheel succes & geluk

jan 30
do the work

In deze review van Do The Work deel ik mijn ervaringen. Is het boek van Steven Pressfield de moeite waard? In onderstaande recensie deel ik met jou mijn beoordeling, mening en samenvatting van Do The Work!

"The more scared we are of a work or calling, the more sure we can be that we have to do it." - Steven Pressfield, uit The War of Art

Do The Work review en ervaringen

Steven Pressfield heeft als vervolg op 'The War of Art', het boek 'Do The Work' geschreven. In dit boek gaat hij nog dieper in op het concept wat hij noemt: "Resistance" oftewel de weerstand die we ervaren in het najagen van onze dromen en doelen.

Het is een kort en krachtig boek van nog geen 100 pagina's.

Ik luister Do The Work graag als ik een stuk ga lopen of zelfs tijdens mijn work-out. Het is een exceptioneel motiverend boek, wat er voor zorgt dat je letterlijk het werk doet. Steven Pressfield legt in zijn boek het volgende uit:

 Wat de DRIE 'krachten' zijn die ons tegenwerken in het ondernemerschap of bijvoorbeeld als artiest (denk aan schilders/ schrijvers/ muzikanten/ acteurs etc.
 Welke van deze drie wij onder controle moeten krijgen om het werk te doen
 Welke gedragingen of gewoontes, die we vaak als 'normaal' accepteren, juist DATGENE is wat ons afleidt van het werk
 Wat weerstand is, hoe het in ons leven voor komt 
 Hoe we ELKE DAG OPNIEUW met deze kracht om moeten gaan om het te overwinnen.

Zoals Steven het zo mooi zegt: "Op het slagveld staat de ridder tegenover de draak. Jij bent de ridder, 'weerstand' is de draak."

Korte Samenvatting Van Het Boek

Duidelijk is al geworden dat Do The Work je ertoe zet om het werk te doen. Of je nou een boek wil gaan schrijven, of je wil gaan schilderen, een bedrijfopstarten, afvallen, vrouwen versieren, een opleiding volgen, of wat dan ook... in dit boek krijg je precies wat je verwacht:

MOTIVATIE en KRACHT om het te doen!

Heb je last van uitstelgedrag en kun je jezelf maar moeilijk tot dingen zetten die je eigenlijk héél belangrijk vindt? 'Do The Work' slaat de spijker op zijn kop.

Voorheen had ik onwijs veel last van uitstelgedrag. Ik nam mezelf altijd van alles voor om de volgende dag te doen, om het de volgende dag alsnog NIET te doen en nóg meer uit te stellen. Het zit allemaal in ons hoofd. Echt, ik was de Koning des Uitstelgedrag.

Had ik in de tijd van Karel de Grote geleefd, dan had ik Robert de Uitsteller geheten.

In mijn eerder gepubliceerde recensie van 'The War of Art', het eerste boek van Steven Pressfield, waarin het fenomeen 'weerstand' wordt belicht, sprak ik mijn dankbaarheid al uit naar de auteur.

Daar waar The War of Art zeer theoretisch is, Do The Work is een praktische gids om weerstand te herkennen en te overwinnen. Geweldig!

Je leert de concepten van omgaan met weerstand:

 • Welke mindset je aan moet nemen om te doen wat je wil doen!
 • Hoe je omgaat met weerstand binnen jezelf
 • Hoe je omgaat met weerstand vanuit de buitenwereld
 • Hoe we ONSZELF vaak tegenhouden, zonder dat we het doorhebben & hoe je dat verhelpt
 • Andere inzichten met betrekking tot onszelf, produceren en creëren, hoe het echt werkt

Waarom zou je Do The Work willen lezen?

Laat je niet misleiden door hoe simpel 'Do The Work' oogt, want JA het is heel simpel en tegelijkertijd O ZO KRACHTIG.

Ik ben fan van dit boek én van 'The War of Art' en ik kan me niet voorstellen waar ik nu zou staan als ik deze boeken niet had leren kennen (dankje Alex Walton - Boss Life Blog).

Herken je jezelf in één of meerdere van onderstaande punten?

 • Je hebt (ontzettend veel) last van uitstelgedrag en verzint altijd wel een smoesje om HET ding wat het meest belangrijk voor je is, niet te doen
 • Je begint wel eens ergens aan, maar geeft snel op
 • Je kan ergens eerst nog zo enthousiast over zijn, al snel veranderd je enthousiasme in een gevoel van 'ik heb er helemaal geen zin in' en vervolgens laat je het werk liggen
 • Je bent over iets wat je eigenlijk heel graag wil of wat wellicht je grootste droom is, al jaren aan het nadenken en het komt er maar niet van
 • Je laat kansen liggen
 • Je doet niet wat je jezelf het liefst ziet doen

Dikke kans dat één van de twee bovengenoemde boeken jou dié zet gaat geven die nodig hebt.

Je zit vast op een bepaald gebied in je leven waar je al lange tijd tegenaan loopt te hikken.

Het boek 'Do The Work' is een zeer down to earth en makkelijk te lezen 'gids'. Een gids in het realiseren van jouw doelen en om ervoor te zorgen dat je jouw innerlijke draak verslaat.

Omdat het boek zo lekker weg leest en in hele korte, krachtige stukken is opgedeeld, kun je het er altijd bij pakken als je merkt dat de draak (weerstand) de kop op begint te steken.

Je gaat eindelijk leren wat er voor nodig is om de innerlijke weerstand te verslaan.

Waarom zou je het boek NIET willen lezen?

De quote: "Simplicity Is The Highest Form Of Sophistication" van Ralph Smart (ook bekend als Infinite Waters) is zeer van toepassing op Do The Work.

Een simpel doch krachtig boek, alleen zijn sommige mensen op zoek naar een dik en gecompliceerd boek.

Dat hoef je niet te verwachten bij 'Do The Work'.

Terwijl ik dit type, probeer ik negatieve kanten van 'Do The Work' te vinden, maar ik heb er best wat moeite mee. Het enige wat ik kan verzinnen is dat het misschien wat dubbelop is om twee boeken te wijden aan het onderwerp 'weerstand' om zelfs een bepaald deel volledig te kopiëren.

Dat is wel wat Steven Pressfield doet namelijk. Hij kopieert een deel van de theorie uit 'The War of Art' en plakt het zo in 'Do The Work'.

Wat naar mijn idee de reden hiervan is, is dat hij in 'Do The Work' de theorie op een andere manier belicht en werkelijk vele malen krachtiger toepast.

Mijn ervaring: 'Do The Work' is een boek voor de korte termijn; als je direct bezig wil gaan met een project, terwijl The War of Art vooral voor de lange termijn is, hoe je blijvend omgaat met je innerlijke strijd.

Voor wie is Do The Work geschikt?

Do The Work is geschreven voor iedereen die een nuchtere kijk wil op hoe veel mensen opzien tegen werk wat ze diep van binnen wel willen doen, maar zich ergens tegengehouden voelen.

Ben je op zoek naar wat het ECHT van je vergt om te stoppen met denken en gewoon te beginnen?
Ben je er klaar voor om eens kritisch naar je innerlijke wereld te kijken? Om jezelf te ontdoen van zelf-limiterende en beperkende gedachten?

Wil je nu echt het werk doen en ben je er klaar mee om te blijven uitstellen?

Do The Work

8.3

Algemene beoordeling

8.0/10

Praktisch

9.0/10

Motiverend

8.0/10

Leesbaarheid

9.0/10

Prijs/Kwaliteit verhouding

7.5/10

Voors

 • Zeer praktisch
 • Recht voor zijn raap
 • Geen onzin/zweverig gedoe

About the Author

Hoe cliché het ook is; aan kennis alleen heb je niets. Pas het toe. Oefen. Onderneem actie en bouw die ervaring op. Ik geef je de kennis, aan jou de eer om er actie op te ondernemen. Ik laat je sleutels naar succes zien en leer je tevens hoe je een passief inkomen opbouwt met het internet. Dat laatste laat ik zien in Affiliate Marketing Domination (www.amdomination.nl)

>