Daring Greatly (Brené Brown) Review: Overwin Je Angst en Schaamte?

By Robert Jansen | Algeheel succes & geluk

jun 05
daring greatly

Daring Greatly

6.8

Algemene beoordeling

7.6/10

Praktisch

6.3/10

Motiverend

8.0/10

Leesbaarheid

4.0/10

Prijs/Kwaliteit verhouding

8.0/10

Voors

  • Herkenbaar
  • Bewustwording zorgt voor genezing
  • Leert je om een fijner mens te zijn
  • Helpt angst, onzekerheid en schaamte te overwinnen

Tegens

  • Leest niet lekker weg
  • Abstract

“We all experience shame. We’re all afraid to talk about it. And, the less we talk about it, the more we have it.” – Brene Brown, uit Daring Greatly

Daring Greatly (Brené Brown)

Taal: Engelstalig
Aantal pagina’s
: 263 pagina’s 

Daring Greatly Review en Ervaringen

brene brown

Brené Brown

Brené Brown wordt ook wel de ‘onderzoekster-verhalenverteller’ genoemd. En daarmee wordt exact de spijker op zijn kop geslagen. In haar in 2012 gepubliceerde boek Daring Greatly borduurt Brené verder op haar eerder uitgebrachte werk, die allemaal in meer of mindere mate om ‘schaamte’ draaien.

Schaamte is een fenomeen wat Brené meer dan 20 jaar heeft onderzocht. Een fenomeen wat onder ons allemaal voorkomt en waar maar weinig mensen écht over durven praten. We hebben het vaak niet eens door; beschaamd zijn.

In deze review doe ik mijn beste poging jou mee te nemen in wat je van Daring Greatly kan verwachten. Ik beantwoord vragen als “is het boek het geld waard?” en “wat heeft Daring Greatly” mij opgeleverd?”. Kijk verder want je krijgt alles te weten.

Artikel gaat onder de video verder.

Lees Daring Greatly

Korte Samenvatting Van Het Boek

In Daring Greatly leer je veel over jezelf en hoe je je eigen en andermans leven véél gemakkelijker en fijner maakt.

Door het boek te lezen ervaar je regelmatig momenten van herkenning. Je merkt dat gedragingen zoals vluchtgedrag en het beoordelen van andere mensen niet alleen heel natuurlijk is, maar ook meer met jezelf te maken heeft dan met de ander.

“What’s ironic (or perhaps natural) is that research tells us that we judge people in areas where we’re vulnerable to shame, especially picking folks who are doing worse that we’re doing.

If I feel good about my parenting, I have no interest in judging other people’s choices. If I feel good about my body, I don’t go around making fun of other people’s weight or appearance.

We’re hard on each other because we’re using each other as a launching pad out of our own perceived shaming deficiency. It’s hurtful and ineffective, and if you look at the mean-girl culture in middle schools and high schools, it’s also contagious. We’ve handed this counterfeit survival mechanism down to our children.”

– Brené Brown (uit Daring Greatly)

Lees het boek en je gaat het volgende leren:

 Waarom perfectionisten perfectionistisch zijn en hoe je hier korte metten mee maakt.
 Hoe schaamte speelt onder ons allemaal en waarom dat niet erg is.
 
De simpele manier om angst & schaamte te vernietigen.
 
Wat je moet doen om een fijner leven te krijgen & wat je moet doen om de mensen om je heen een beter leven te geven.
 
Hoe je een prettiger persoon wordt in de omgang.
 Zelf-liefde; niet op een rare perverse manier. Meer hoe je van jezelf gaat houden, je aardiger, vriendelijker, begrijpelijker en liever je voor jezelf gaat zijn. 

Daring GreatlyWaarom Wel Lezen?

Innerlijke vrede. Daring Greatly laat je zien hoe je door jezelf kwetsbaar op te stellen meer gedaan krijgt. 

=> weten dat het mis mag gaan.
=> niet denken, gewoon doen.
=> analysis = paralysis.
=> perfectionisme gaat het raam uit.
=> onzeker zijn zien we bij onszelf vaak als zwakte. 
=> onzeker zijn en het vervolgens toch doen zien we bij een ander als moedig zijn.

Het boek heeft mij VEEL inzichten gegeven over dingen die ik doe (en vooral niet doe) puur omdat ik angstig of beschaamd zou zijn. Deze bewustwording zorgt voor verandering. Het laat me zien dat onzekerheid, angst en schaamte niet de waarheid zijn.

Daarmee bedoel ik dat het wel echt is, alleen dat angst geen muur of blokkade is waar ik niet doorheen kan. Het valt te overwinnen. In Daring Greatly krijg je precies te zien waar jouw angsten zitten (zonder dat je het vaak zelf door hebt) en hoe je deze zonder moeite overwint.

De Drie Belangrijkste Inzichten uit het Boek

1. Perfectionisme is een zelf gecreëerde illusie waarbij we beoordeling, schuld en afgang van anderen proberen te voorkomen. Streven naar het beste is een motivator van onszelf waarbij we mogen afgaan, falen en het niet goed hoeven doen. ‘Ik ben genoeg.’

2. Iedereen probeert in meer of mindere mate zijn/haar angst, schaamte en onzekerheden te verbergen. Hoe meer we iets willen verbergen, er voor weg willen lopen, het ontwijken en vooral er NIET over praten, hoe erger het wordt. Bereid zijn om de confrontatie aan te gaan bevrijd ons.

3. Angst, schaamte en onzekerheid verdwijnen door empathisch, begrijpend en vriendelijk met jezelf te zijn. Angst, schaamte en onzekerheid blijft door jezelf te veroordelen, af te zeiken en boos op jezelf te zijn. Jezelf en anderen de grond in stampen werkt averechts.

Lees Daring Greatly

Daring GreatlyWaarom Niet Lezen?

Brené Brown combineert onderzoek & ervaringen met verhalen vertellen. Oftewel, zij zal niet een ‘top 10 beste tips om schaamte te herkennen’ beschrijven. Brené maakt verhalen van haar onderzoek, andermans ervaringen en bevindingen. Je moet ervan houden.

Misschien is het de autist in mij maar het boek is mij overall te abstract. Dat ik er veel van heb geleerd staat buiten kijf. Alleen om er echt doorheen te komen was een uitdaging en soms zelfs een worsteling. Ik kon het boek niet lang lezen of ik had er weer genoeg van.

Het heeft me daarom meer dan een maand gekost om er doorheen te komen. Iedere dag een klein stukje (mijn doel was 10 bladzijden). De ene keer ging het makkelijker dan de andere keer.

Oftewel, de manier van schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Ben je meer liefhebber van concrete stappen, zoals ik, dan is Daring Greatly minder voor je geschikt.

Voor Wie Is Daring Greatly Geschreven?

Wil je afrekenen met angst en merk je dat je jezelf bepaalde gedragingen hebt aangeleerd waar je van af wilt? Daring Greatly helpt je daar gigantisch bij.

Het is een boek die qua inhoud voor iedereen een rijkelijke bijdrage levert in het leven. Meer zelf-kennis, zelf-compassie en meer begrijp voor jezelf en mensen om je heen. Qua stijl is het minder geschikt voor iedereen. Nogmaals, je moet ervan houden.

Als je wilt weten of de stijl bij je past; Brené Brown schrijft zoals zij praat. Kijk eens naar onderstaande Ted-Talk en ondervind of deze stijl je aanstaat. Zo ja, twijfel dan niet en ga Daring Greatly lezen. Je leert ontzettend veel over jezelf. Je leert gedragspatronen die je meer kwaad dan goed doen te herkennen en aan te passen. 

Het zorgt dat je een fijner persoon wordt. Zowel voor jezelf als voor iedereen om je heen. Je leert een voller leven te leven. Je leert actie te ondernemen en uitstelgedrag voor altijd uit te stellen.

Lees Daring Greatly

Follow

About the Author

Verslaafd aan zelfontwikkeling (in de meeste brede zin van het woord), copywriting en geld verdienen op het internet. Ik help jou je doelen te behalen. Niets is mooier dan het heft over eigen leven VOLLEDIG in handen te hebben.

>